De kortste schaakpartij ooit?

Bijdrage van Henk de Bruyne:

De snelste manier om iemand mat te zetten, is bekend onder de naam ‘narrenmat’ dat ontstaat na de zettenreeks 1. f3 e5, 2. g4 Dh4. Sneller mat zetten kan niet, maar hoe zit het met sneller opgeven? Zijn er gevallen bekend van kortere partijen dan het narrenmat? Er is natuurlijk de anekdote van de supersterke schaakcomputer die, spelend met zwart, na wits opening 1. e4, heel lang blijft rekenen en vervolgens opgeeft omdat hij in alle varianten gaat verliezen, maar die tellen we niet mee want die match heeft niet echt plaatsgevonden.

Onlangs stuitte ik echter op een (serieuze) partij waarbij zwart opgaf na de tweede zet van wit. En ik weet dat het om een serieuze partij ging, want het was een gevalletje correspondentieschaak, de inmiddels steeds meer in onbruik rakende vorm waarbij de schakers hun zetten per post aan hun tegenstander doorgeven en partijen bijna nooit snel beslist worden omdat dreigingen en valkuilen bijna altijd wel doorzien worden.

Dus: wat gebeurde er in deze ultrakorte partij? Het was een match uit 1990 tussen twee 2000+ schakers: James Franklin Campbell (2095) en Alan Ehrlich (2070). Campbell heeft wit en opent met 1. d4.

Nu is het bij correspondentieschaak niet ongewoon dat spelers – om tijd te sparen – bij hun antwoord al een (meestal voorwaardelijke) vervolgzet bijsluiten. Voorbeeldje: een speler slaat een stuk van zijn tegenstander en verwacht dat de ander gewoon zal terugslaan. Hij kan dan schrijven dat hij 14. Pxa4 speelt en dat hij, als wit dat paard slaat, zal vervolgen met 15. b5. Scheelt weer een postzegel.

Ehrlich maakt van die mogelijkheid gebruik door in zijn antwoord aan Campbell ook alvast zijn tweede zet aan te kondigen: 1. … g6, 2. ANY Lg7. Met de term ANY geeft Ehrlich aan dat hij – ongeacht de tweede zet van wit – zijn loper op g7 zal zetten. Wit kan doen waar hij zin in heeft: e4, c4, g3, Pf3, whatever…

Campbell’s antwoord is 2. Lh6!