Piet Bras verlaat Lekstroom

Good old’ Piet! Bijna niet meer weg te denken na bijna 40 jaar lidmaatschap bij ASVN en Lekstroom (sinds 1982). Zeer aimabel als persoon. Geen hoogvlieger als schaker, maar dat geldt voor de meesten van ons. Ook in de rol van secretaris, penningmeester en voorzitter en lid van de kascommissie, financieel altijd heel scherp en nauwgezet. Als hij tijdens een AVL een opmerking maakte, was het negen van de tien keer over het financiēle beleid.

Als schaker was hij vooral een taaie verdediger. Voorspelbaar was zijn opening met wit: 1. c4, altijd. Engels dus. Juist afgelopen zomer had ik mij maar eens in die opening verdiept, omdat ik er bij Piet anders nooit doorheen kwam. Maar die kans heb ik nu dus niet meer. (Gelukkig kreeg ik de kans wel tegen Henny van Dijk dit seizoen; dat heeft Henny geweten…)

Fysiek gesproken was Piet breekbaar, zijn epilepsie was slechts een van de vele lichamelijke ongemakken waar hij het mee moest doen. Als Piet op de club met een kopje koffie naar zijn plek terugwandelde., hield ik altijd mijn adem in en luisterde naar het rammelen van zijn kopje. Het ging gelukkig altijd net goed. Autorijden kon hij om diezelfde reden niet zelf. Zijn vrouw Riet bracht hem naar de club, een van de schakers bracht hem terug naar huis – zelf deed ik dat zo vaak dat ik aan het eind van het seizoen en/of het kalenderjaar steevast een fles lekkere rode wijn van hem kreeg. Dank daarvoor nogmaals, Piet.

De reden voor zijn opzegging – met pijn in het hart, zoals hij zelf zei – was dat ook het spelen van een partij zo langzamerhand niet meer goed was voor zijn gezondheid: te veel stress, slecht voor zijn hart. Hij moest kiezen en koos voor zijn gezondheid. Heel verstandig, zoals Piet in zijn leven bijna altijd alleen verstandige dingen deed.

Ik heb met hem afgesproken dat, als hij zich goed genoeg voelt (en de corona onder controle is), hij mij maar moet bellen: dan haal ik hem op en breng ik hem thuis, in de hoop dat hij daardoor het spelletje dat hij zo graag speelt, nog af en toe kan doen. Wie weet.

Henk de Bruyne