Ronde 11: Clash van de toppers

Nu externe wedstrijden nog steeds niet gespeeld kunnen worden, kijken we met des te meer belangstelling naar de voortgang in de interne competitie. Dinsdag 1 december was de speelronde met de vier hoogstgeklasseerden tegen elkaar, alsof Ajax-PSV en Feijenoord-AZ tegelijk op het programma stonden. De ene match was die tussen twee oudgedienden van onze vereniging – Colijn Wakkee en Jan Jansen – de andere die tussen twee nieuwkomers – Shahriar Kazerooni en Philips Rosario.

Om met de ‘oudjes’ te beginnen, in hun Konings-Indische partij ging het twaalf zetten lang keurig gelijk op, maar bij zet 13 beging de met zwart spelende Jan een eerste onnauwkeurigheid toen hij pion c7-c5 speelde waar Le7-f6 beter was geweest. Zeven zetten later ging het echt mis voor hem toen hij Lb7xf3 speelde in plaats van Lb7-e4 waardoor Colijn beslissend voordeel kreeg. Na 26 zetten gaf Jan zich gewonnen. Dan lijkt het een vluggertje te zijn geweest, maar niets was minder waar: wit had op dat moment nog maar 20 minuten op de klok en zwart 25.

In de andere topper, die tussen Shahriar en Philips, ging het tussen twee spelers die allebei nog zonder nederlaag waren. De vraag was dus wie zijn ongeslagen status ook na deze ronde zou behouden. Op het antwoord hoefden we niet lang te wachten. Alsof het een blitzpartij betrof gingen beide kemphanen er tegenaan. Witspeler Shahriar kreeg zijn favoriete opening, het Schots, op het bord maar Philips was niet onder de indruk: in moordend tempo vlogen de stukken alle kanten op en na 33 zetten was het remise door herhaling van zetten. Van de 105 minuten had zwart er toen nog 104 over, hij had in feite alleen zijn bonusseconden gebruikt! Wit had “aanzienlijk” langer nagedacht, want zijn teller stond op 57 minuten. Door dit resultaat zijn beide spelers nog steeds ongeslagen, maar daarbij moet worden aangetekend dat Shahriar al tien partijen heeft gespeeld en Philips, die pas een maand lid is van Lekstroom, vier.

Wie dat wil kan de partijen terugzien en naspelen op lichess.org.